Bestrijding van de eikenprocessierups (Archieffoto)
Bestrijding van de eikenprocessierups (Archieffoto)

Gemert-Bakel verwacht beperkte overlast eikenprocessierups in 2024

Nieuws

GEMERT-BAKEL - De gemeente Gemert-Bakel verwacht een beperkte overlast van de eikenprocessierups in 2024. De huidige aanpak blijkt aan te slaan en wordt daarom voortgezet. Ook de verwachte weersomstandigheden voor dit jaar spelen daarin mee.

Gemert-Bakel kijkt terug op een jaar waarin de overlast van de eikenprocessierups beperkt bleef. “Dankzij een relatief lage plaagdruk en onze ecologische aanpak kon de populatie van de rupsen onder controle gehouden worden. Voor 2024 wordt opnieuw een beperkte overlast verwacht. Daarom blijven we inzetten op dezelfde strategie, waarbij de focus ligt op het vergroten en verbeteren van de biodiversiteit en het versterken van de leefomgeving van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zoals sluipvliegen en -wespen. In 2024 worden geen bomen bespoten en zullen nesten alleen op overlastlocaties worden weggezogen. Daarnaast blijven we investeren in het herstellen van het natuurlijke evenwicht en het vergroten van de biodiversiteit”

Als inwoner kun je óók een bijdrage leveren aan het versterken van het leefgebied van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zorg ervoor dat de insecten en vogels naar je tuin komen door bijvoorbeeld nestkasten op te hangen of door bloeiende planten en struiken te planten. 

Mocht je toch overlast ervaren van de eikenprocessierups? Meld dit dan via www.gemert-bakel.nl

Lees ook