Afbeelding

Vuile lucht

Nieuws

Je hoort tegenwoordig veel over leefstijl. Een gezonde leefstijl vermindert ziekte en vroegtijdig overlijden, dat is al heel lang bekend. Dokters en praktijkondersteuners hebben het er vaak over, zeker bij de controles van mensen met suikerziekte, hartvaatziekte of longaandoeningen zoals astma en COPD. Mensen zijn natuurlijk voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor een gezonde leefstijl. Genoeg bewegen, gezonde voeding, niet roken zijn voor iedereen de kernelementen van een gezonde leefstijl.

Maar er zijn ook zaken waar je als individu geen invloed op hebt. Een ervan is de kwaliteit van de lucht in je eigen omgeving. Slechte luchtkwaliteit heeft een duidelijk aangetoonde invloed op gezondheid. De effecten van slechte lucht beïnvloeden de gezondheid al voor de geboorte en spelen het hele leven een rol. Je kunt van slechte lucht COPD krijgen, terwijl je nooit gerookt hebt. Er zijn in Nederland ongeveer 1,2 miljoen mensen met COPD en een groot deel van die mensen geeft aan meer klachten te krijgen door luchtvervuiling. Bij kinderen met astma leidt luchtvervuiling tot meer bezoeken aan huisartsenpost of spoedeisende hulp en tot gebruik van meer medicijnen. Vuile lucht zorgt ook voor een heftigere reactie op pollen en daardoor een toename van hooikoortsklachten. Het ontstaan van astma bij kinderen is voor zo’n 20% toe te schrijven aan luchtvervuiling. Daarbij gaat het jaarlijks om 5800 nieuwe diagnoses van astma bij kinderen. Nederland is hier koploper in Europa. Behalve met ziektes van de luchtwegen heeft luchtvervuiling invloed op het ontstaan van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. En ten slotte: luchtvervuiling staat op de derde plaats van belangrijkste risicofactoren voor ziekte en sterfte, net na roken en obesitas.

De oorzaken van luchtvervuiling zijn goed bekend. Buitenshuis gaat het om verkeer, industrie en veeteelt; binnenshuis om roken, stoken (hout, kaarsen) en koken. Voor de oorzaken binnenshuis geldt: dagelijks ventileren op de juiste manier, dus vooral bij ramen weg van verkeer. Aan vervuiling buitenshuis kun je zelf niet veel doen, maar het heeft wel zin om de luchtkwaliteit in de gaten te houden, zeker als je astma of COPD hebt. Dat kun je doen via www.luchtmeetnet.nl van het RIVM. Daar zie je hoe de luchtkwaliteit in de buurt van onze gemeente is (gemeten in Vredepeel) in de afgelopen 7 dagen. Het gaat daarbij om stikstofdioxide, ozon, fijnstof, roet en ammoniak. Een goede website is ook www.atlasleefomgeving.nl met ‘check je plek’, waar je nog meer informatie kunt vinden over je eigen omgeving.

Peter Lucassen

Oud-huisarts Bakel

Lees ook