Afbeelding

Ontdek het talent in je bedrijf met een skills matrix

Ondernemend

In deze tijden van snelle veranderingen is het echt belangrijk om goed te weten wat je medewerkers allemaal kunnen. Een skills matrix kan daar enorm bij helpen, maar wat houdt dat nou precies in? En hoe pak je zoiets aan? Laten we daar eens wat dieper induiken.


Wat is een skills matrix?

Simpel gezegd is een skills matrix een overzicht waarin je per persoon bijhoudt wat hun vaardigheden zijn. Je zet de namen van de medewerkers in de rijen en de verschillende skills in de kolommen. Op de kruispunten geef je dan aan hoe goed iemand is in een bepaalde vaardigheid, vaak met een score van 1 tot 5. Dit klinkt misschien wat eenvoudig, maar met zo’n simpel schema geeft je in één oogopslag een duidelijk beeld van de sterke en zwakke punten binnen je teams.

Waarom is een skills matrix zo belangrijk?

Met een vaardighedenmatrix zie je meteen waar je wat extra training nodig hebt om gaten in kennis op te vullen. Of je kunt de juiste experts bij elkaar zetten voor specifieke projecten. Je ziet ook op tijd wanneer contracten aflopen, zodat je je toptalent kunt vasthouden. Kortom, het geeft je echt inzicht om je mensen optimaal in te zetten en te blijven ontwikkelen.

Hoe begin je met een skills matrix?

Het is belangrijk om eerst te bepalen welke vaardigheden het meest belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Dat kunnen vakinhoudelijke dingen zijn, maar denk ook aan algemenere skills zoals projectmanagement of klantgerichtheid. Ga dan via gesprekken, tests en observaties na wat het niveau van iedereen is. Zorg voor een logische indeling, bijvoorbeeld in harde en zachte vaardigheden. En heel specialistische kennis kun je misschien beter in een aparte matrix zetten, anders wordt het al snel onoverzichtelijk.

Uitdagingen bij het opzetten van een skills matrix

Natuurlijk zijn er wel wat praktische uitdagingen. Het kost best veel tijd om al die gegevens te verzamelen, zeker bij grote bedrijven. En je moet rekening houden met privacyregels bij deze gevoelige informatie. Communiceer dus duidelijk naar je medewerkers waarom je dit doet en wat het oplevert. En zorg dat het goed aansluit op andere HR-systemen, zoals opleidingsadministratie. Met een doordachte aanpak zijn deze hobbels goed te overwinnen.

Voordelen van een skills matrix

Als het goed is opgezet, biedt zo’n matrix echt grote voordelen. Je ziet in een klap waar je kwetsbaar bent en wie de cruciale kennis in huis heeft. Veel makkelijker dan overal rond te moeten vragen als iemand uitvalt of als het ineens heel druk wordt. Je kunt de ontwikkeling van individuen en teams goed in de gaten houden. En je weet meteen wie je vaste krachten zijn die je absoluut moet behouden.

Spreadsheets vs. speciale software

Voor kleinere bedrijven kan een spreadsheet zoals Excel prima werken, al loop je daar wel tegen wat beperkingen aan zoals foutgevoeligheid en gedoe met versies als meer mensen erin werken. Speciale software zoals van AG5 is een stuk professioneler met centrale dashboards, workflow goedkeuringen en slimme waarschuwingen voor nodige bijscholingen of verlopen certificaten. Het kost misschien wat meer, maar dan heb je ook echt wat.

Maak een kennisbank van talent

Door zo’n flexibele skills matrix helemaal in je HR-processen te integreren, maak je eigenlijk een kennisbank van al het talent in je bedrijf. Je weet dan altijd precies wat je in huis hebt en kunt dat optimaal inzetten. Ideaal als je snel en sterk wilt inspelen op wat de markt vraagt. Investeren in een vaardighedenmatrix is een doelgerichte oplossing in dynamische tijden!

Lees ook